PČELARSKI FORUM

Forum za ljubitelje pčelarenja
 
PrijemKalendarČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi

Delite
 

 Matična mleč !!!

Ići dole 
AutorPoruka
Žeki

Žeki

Broj poruka : 231
Datum upisa : 02.12.2008
Lokacija : BG,Žarkovo

Matična mleč !!! Empty
PočaljiNaslov: Matična mleč !!!   Matična mleč !!! Icon_minitimeČet Dec 04, 2008 8:57 pm

Matična mleč
Mleč je gusta neprozirna masa bele do bledo žućkaste boje. Ima karakterističnu aromu i oštar kiseo ukus sa slatkim akcentom. Kompleksne je hemijske strukture koju proizvode mlade pčele negovateljice kao hranu za larve. Iako nije tako dobro poznata kao pčelinji polen, matična mleč je jednaka polenu po lekovitosti. Mlade pčele negovateljice prave matičnu mleč, to je sekret iz žlezda na vrhu njihovih glava. 2-3 dana matična mleč je jedina hrana koja se daje svim mladim larvama u procesu njihovog sazrevanja, dok je za maticu to hrana ceo životni period. Za 3 dana tokom kojih su larve pčela radilica hranjene matičnom mleči, one dosegnu maksimalno razviće; njhova težina se poveća oko 250 puta. Matica dosegne zrelost 5 dana pre pčela radilica; kada potpuno sazri, njena težina je duplo veća od težine pčela radilica. Životni vek pčele radilice je oko 35-40 dana; dok matica živi 5-6 godina i ekstremno je plodna. Jednom je oplođena i od tog momenta može da snese čak do 3000 jaja dnevno tokom letnje sezone. Ma kako ovo neverovatno zvučalo, ona može da nose toliko jaja i do 5 godina. Svako biće koje ima toliko energije i vitalnosti treba poštovati! Ova bogata koncentrovana hrana nije korisna samo za pčele. Ona sadrži neverovatne količine proteina, lipida, glucida, vitamina, hormona, enzima, minerala, specijalnih vitalnih faktora koji se ponašaju kao biokatalizatori u procesu ćelijske regeneracije u ljudskom telu. Iako su neki elementi nađeni u matičnoj mleči u mikrogramskim količinama, oni još uvek mogu delovati do krajnosti sa koenzimima kao katalizatori ili mogu delovati sinergistički. Mnogobrojna proučavanja mleča pokazala su da je to komleksan i bogat sastav. Količina sastojaka mleča varira u prilično širokom dijapazonu. Konstatovano je da je mleč bogat belančevinama, ugljenim hidratima, mastima, aminokiselinama, vitaminama B-1, B-2, B-6, C, E, niacinima, pantotenskom kiselinom, biotinom, inozitolom i folskom kiselinom. (Mleč sadrži razne vitamine koji su apsolutno neophodni za razvoj pčelinjih larvi. Veliko variranje vitaminskog sadržaja zavisi od različitih faktora ali neosporan značaj imaju i raznovrsne metode analize. Ukupna količina vitamina je od 336 do 351 nanograma u 1 gramu mleča.)

Apikultura - proučavanje pčela i njihovih proizvoda više nije prepušteno statusu narodne medicine. Otkad su držanje pčela i skupljanje proizvoda izvođeni u tehnološki naprednim uslovima apiterapija je dostigla nivo naučne medicine. Generalni interes u pčelinjim proizvodima za lečenje i preventivu raznih bolesti od strane medicinskih praktičara i laika takođe svedoci o validnosti pčelinjih proizvoda kao lekovitih sredstava. Studije pokazuju učinkovitost matične mleči za sledeće: umor, nesanicu, anoreksiju, uznemirenost, bronhialnu astmu, hepatitis, pankreas, artritis, kostobolju, arterosklerozu, bolesti bubrega, stomačni čir, jajnički nedostatak, obrtanje procesa starenja, stimulisanje i regeneraciju nervnog sistema, za ubrzavanje zarastanja i konsolidacije slomljenih kostiju, kožna oboljenja, promoviše seksualno podmlađivanje. Otkako njena akcija izgleda vise sistematski nego akcija koja utice na specificnu biološku funkciju, matična mleč je veoma preporučljiva za veliki broj upotreba.

Skoro svi naučni istraživači su se usaglasili barem oko 2 stvari:

Više labolatorijskih i kliničkih studija je potrebno i treba da se napravi dok se cela priča o matičnom mleču ne spozna;
Bez obzira, matična mleč je vredan dodatak ishrani.
Institut Bating iz Ontaria, analizom matičnog mleča je otkrio da je bogat proteinima i vitaminima B kompleksa i naročito pantotenskom kiselinom, vitamin B koji je povezan sa dugovečnošću i vraćanjem sede kose u prvobitnu boju. Odsek poljoprivrede u US je zaključio da 1g matičniog mleča sadrži sledeće:

vitamin B1 (tiamin) - 1.5 do 7.4 mikrograma
vitamin B2 (riboflavin) - 5.3 do 10.0 mikrograma
vitamin B6(pirodoksin) - 2.2 do 10.2 mikrograma
niacin (nikotinska kiselina) - 91.0 do 149.0 mikrograma
pantontenska kiselina - 65.0 do 200.0 mikrograma
biotin - 0.9 do 3.7 mikrograma
inozitol - 78.0 do 150.0 mikrograma
folna kiselina - 0.16 do 0.50 mikrograma
vitamin C - u tragovima
Kao što vidimo mleč je veoma bogata belančevinama i vitaminima. Sastav vitamina i drugih vrednih materija u mleču zavisi od starosti larve, paše i godišnjeg doba u kom je proizvedena. Matična mleč ima kiselu reakciju, pH 3,5 - 4,5. Ima bakteriozna svojstva, pa u njoj umiru patogene bakterije. Primena mleča najpre je počela u Francuskoj, a onda se raširila na Belgiju, Nemačku, SSSR i sve istočne zemlje. Najviše se upotrebljava sa medom i polenom. U tom se sastavu prodaje kao vredna životna namirnica. Osetljivost mleča prema raznim uticajima zadaje dosta brige oko čuvanja. Škodi mu toplina, svetlost, vlaga, vazduh i uticaj hemiskih faktora. Na toploti mleč gubi vlagu, a svetlost pospešuje redukciju kiseonika i deluje kao katalizator hemijski reakcija. Na vlazi mleč plesnivi. Vazduh je najštetniji; njegovim uticajem dolazi do oksidacije i propadanja vitamina. Mleč se najsigurnije čuva liofilizacijom. To je postupak kojim se mleč pri niskoj temperaturi od -60oC vakuumom oduzme voda i tim se pretvori u prašak. U tom stanju može se čuvati nekoliko godina. U frižideru na temperaturi od -5o C do -2oC mleč se čuva 6 meseci, dok se na temperaturi od -18oC do -16oC drži godinu dana. Neki istraživači preporučuju čuvanje mleča u medu u odnosu 1:10, 1:20 i 1:50, ali med treba najpre da bude prokuvan da se u njemu unište fermenti. Matična mleč se čuva i u šećerima, u laktozi u odnosu 1:4, a u glukozi 1:20. Vrlo uspešnim se smatra čuvanje mleča u fermentiranoj medovini jakoj 13,5% ili alkoholu 40-45%. Ovako spremljena mleč pred upotrebu podeli se na male obroke, izmeša s vodom i odmah potroši. Stabilizacija mleča uhemijskim sredstvima se ne preporučuje.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://duborez.wordpress.com
Žeki

Žeki

Broj poruka : 231
Datum upisa : 02.12.2008
Lokacija : BG,Žarkovo

Matična mleč !!! Empty
PočaljiNaslov: Re: Matična mleč !!!   Matična mleč !!! Icon_minitimePet Dec 05, 2008 1:22 am

Maticni Mlec - Royal Jelly

Jos jedan fenomen pcelinjeg carstva, jedinstven u zivotinjskom svetu je ishrana matice. I jos jedan nepobitan dokaz vaznosti hrane. Prva dva dana u zivotu pcele, sve larve se hrane specijalnim "mlekom"- maticnim mlecom, koga pcele izlucuju iz Hipofaringalnih zlezda glave. Nakon dva dana zivota, samo larva izabrana da postane "kraljica"nastavlja dobijati istu hranu, dozivotno, dok pcele radilice prelaze na ishranu medom i polenom. Maticni mlec je mlecno bela, kisela, kremasta masa jetkog mirisa i gorkog ukusa. , bogata azotnim jedinjenjima. Larva na maticnom mlecu postaje zenka, 1,5 puta veca od radilica. leze do preko 3.000 jaja dnevno, i zivi 40 puta duze od radilice.

Maticni mlec se proizvodi modifikovanom standardnom tehnikom odgoja matice. Skuplja se terceg dana kada su maticne celije najbogatije mlecom.

Sadrzaj i struktura supstanci koje sadrzi maticni mlec jos nije u potpunosti razjasnjena. Zna se da sadrzi ceo spektar B vitamina, kao i vitamine A, C, D i E. , 18 amino kiselina, minimalne kolicine minerala, kao i nukleinske kiseline DNK i RNK i hormone. Pored toga zna se pouzdano da sadrzi jednu izuzetnu antibiotsku supstancu( 10 hidroxi dekanonsku kiselinu) koja deluje protiv mnogih bakterija i gljivicaTakodje sadrzi Acetilkolin, koji pored ostalog deluje i kao hemijski medijator u transmisiji nervnih impulsa.

Dr. Raynaud Allen, u svojoj knjizi "The Royal Jelly Miracle" kaze: Eeksperimenti u Nemckoj, Francuskkoj i Italiji poptvrdjuju da je maticni mlec u istoj meri koristan za ljude kao i za maticu. Prpf. Dr. Ricardo Galeazi-List, licni doktor Pape Piua XII kaze da je maticni mlec u velikoj meri zasluzan za dugovecnost pape. Preventivna i terapeutska svojstva maticnog mleca su evidento dokazana. 60% svetske proizvodnje maticnog mleca trosi Japan- zemlja sa najduzim prosekom zivota.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://duborez.wordpress.com
Žeki-Duborecko

Žeki-Duborecko

Broj poruka : 134
Datum upisa : 10.04.2009

Matična mleč !!! Empty
PočaljiNaslov: Re: Matična mleč !!!   Matična mleč !!! Icon_minitimeSub Maj 02, 2009 12:23 am

Tehnologija proizvodnje maticnog mleca je izuzetno delikatan i zahtevan posao i zato mora biti dobro organizovan kako ne bi došlo do propusta koji uvek prouzrokuju manje prinose i lošiji kvalitet.
Na mom pcelinjaku primenjujem Dulitlov (Doolittle) metod dobijanja maticnog mleca, sto podrazumeva presadjivanje 12-casovnih larvica iz radilickih celija u vostane pocetke maticnjaka.
Za uspešnu proizvodnju maticnog mleca visokog kvaliteta znacajnu ulogu imaju dva faktora:
biološka snaga pcelinje zajednice sa velikim brojem pcela starosti od 6 do 12 dana, kao i prirodni uslovi okoline u kojoj se pcelinje zajednice nalaze. Dolina reke Kolubare, gde se nalazi moj pcelinjak, obiluje izdašnom polenskom i nektarskom pašom u vecem delu pcelarske sezone sto mnogo utice na kvalitet i kolicinu lucenja mleca.
Medjutim u periodima kada u prirodi nedostaje dovoljno bilo koje paše pristupa se prihrani kako šecerno mednim sirupom tako i polenskim pogacama..
Pored prirodnih uslova za dobijane ovog izuzetnog proizvoda potrebno je obezbediti odredjene tehnicke i higijenske uslove kako bi se postigao vrhunski kvalitet. U tehnicke uslove spada posedovanje odredjene opreme a to su:
izolatori za obezbedjivanje larvica iste starosti, ramovi sa cauricama za presadjivanje, igle za presadjivanje, lampa sa hladnim svetlom, oprema za vadjenje mleca iz caurica i td. pod higjenske uslove se podrazumeva da sva ta oprema mora biti besprekorno cista i dezinfikovana, kao i prostor u kom se ta delatnost obavlja.
Da bi se dobijeni kvalitet proizvedenog mleca sacuvao, obzirom na to da van košnice brzo gubi svoja lekovita svojstva, potrebno je da da manipulacija sa njm sto krace traje odnosno da se odmah nakon vadjenja vakumira, zaliva sa voskom i odlaze u zamrzivac. Zbog odrzavanje kvaliteta mleca on ne sme dolaziti u dodir sa metalnim priborom.
Zato se za vadjenje mleca koristi drvena ili plasticna kasicica. Takodje treba izbegavati izlaganje svetlosti jer to takodje dovodi do gubljenja odredjenih svojstava.
Tako duboko zamrznut odrzace svoja lekovita svojstva do godinu dana.
Mlec pomesan sa kristalisanim medom moze se cuvati do mesec dana u frizideru

[img]Matična mleč !!! 70731849[/img]

[img]Matična mleč !!! 39569107[/img]

[img]Matična mleč !!! 30861294[/img]

[img]Matična mleč !!! 36642667[/img]

Preuzeto sa > http://www.maticnimlec.com/tehnologija.htm
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Sponsored content
Matična mleč !!! Empty
PočaljiNaslov: Re: Matična mleč !!!   Matična mleč !!! Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole
 
Matična mleč !!!
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
PČELARSKI FORUM :: PROIZVODI :: OSTALO-
Skoči na: