PČELARSKI FORUM

Forum za ljubitelje pčelarenja
 
PrijemKalendarČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi

Delite
 

 AMERIČKA TRULEŽ LEGLA

Ići dole 
AutorPoruka
Žeki

Žeki

Broj poruka : 231
Datum upisa : 02.12.2008
Lokacija : BG,Žarkovo

AMERIČKA TRULEŽ LEGLA Empty
PočaljiNaslov: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA   AMERIČKA TRULEŽ LEGLA Icon_minitimePet Mar 27, 2009 6:21 pm

Americka kuga ili americka trulež je zarazna bolest pcelinjeg legla koja se vrlo cesto i neprimjetno uvlaci, održava i širi ne samo u jednoj pcelinjoj zajednici, ili pcelinjaku, nego i u pcelinjake u okolici 3-4 km u poluprecniku i tako se širi od jednog do drugog pcelinjaka ako se ne suzbije na vrijeme i efikasno. To je oboljenje poklopljenog pcelinjeg legla, koje se prenosi inficiranjem opreme i svih pcelinjih proizvoda, a narocito u krajevima gdje se primjenjuje srlece pcelarenje, pa su i faktori koji uticu na brzo širenje više prisutni. Uzrocnik americke truleži pcelinjeg legla je golim okom nevidljivi živi organizam-bakterija (mikroorganizam) ciji je latinski naziv Bacillus larvae. Bakterija-Bacillus larvae ima dva oblika u toku svog razvoja i održavanja i to: u obliku spore i u štapicastom obliku. U prvom obliku (oblik spore) bakterija se se u spoljnoj sredini održava bez razmnižavanja duži niz godina (10-30). Spore bakterije larve su veoma izdržljive na djelovanje toplote, vlage, suncevih zraka i dr. tako da u medu koji se drži na 100°C izumiru tek poslije pola sata, u medu na normalnoj temperaturi ostaju, žive i mogu da isklijaju i nakon godinu dana. U propolisu rastvorenom u alkoholu otporne su više od 45 dana, u vosku se održavaju dugo i izumiru na 120°C tek nakon 20 minuta, u zemlji izdrže 228 dana, u isušenoj masi uginulih larvi u starom sacu, u košnicama ostaju žive 22-33 godine. Izdržljive su i na dezinfekciona sredstva u razlicitom stepenu kao i na sulfopreparate. Medutim, u drugom obliku bakterije Bacillus larvae je štapicastog oblika u kome se jedino i razmnožava, osjetljiva je na djelovanje toplote, isušivanje, dezinfekciona sredstva, sulfo-preparate i na antibiotike. I pored toga, ne može se lijeciti jer se u ovom obliku nalazi samo u pocetku bolesti i to u organizmu zaraženih larvi. Uzrocnik ulazi zajedno sa hranom u crijevo nepoklopljene larve i prelazi u njeno tkivo tek u vrijeme preobrazbe i brzo se u njoj razmnoži. Larva je tad poklopljena i brzo ugine.


[img]AMERIČKA TRULEŽ LEGLA Atrulez1[/img]


[img]AMERIČKA TRULEŽ LEGLA 021c[/img]


Poslednji izmenio Žeki dana Sre Apr 01, 2009 11:03 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://duborez.wordpress.com
Žeki

Žeki

Broj poruka : 231
Datum upisa : 02.12.2008
Lokacija : BG,Žarkovo

AMERIČKA TRULEŽ LEGLA Empty
PočaljiNaslov: Re: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA   AMERIČKA TRULEŽ LEGLA Icon_minitimePet Mar 27, 2009 6:25 pm

Znaci bolesti


a pcelara je prakticno jedini moguci nacin da posumnja u prisustvo bolesti kad na poklopljenom leglu prilikom pregleda primjeti ulegnute poklopce sa tamnosmedim mrljama nakvašenim od propalih larvi ili rupice na celijama koje su izbušile pcele sa namjerom da ociste stanicu. Takode, leglo je nepravilno rasporedeno mada u prvoj fazi zaraze obicno se nade samo nekoliko celija sa uginulim larvama. Ako skinemo poklopac sa celije u kojoj je uginula larva i stavimo cackalicu ili manje drvce i povucemo konstatovat cemo da li se razvlaci u niti i da li je miris na pokvarenu ribu ili po tutkalu koji se kasnije gubi. Ako utvrdimo da se razvlaci posumnjacemo da se radi o bolesti. Da ne bi gubili vrijeme potrebno se je obratiti u najbližu mjerodavni instituciju i zatražiti strucnu pomoc da bi se sa sigurnošcu utvrdila prava dijagnoza, mikroskopskom analizom uginulih larvi. Posljedica bolesti legla je direktan uticaj na slabljenje pcelinjeg društva u cjelini, jer je sve manje mladih pcela koje treba da zamjene stare pcele. Time se, normalan rad društva remeti i slabi tako da vremenom oslabi toliko da postane plijen grabeži. To tada predstavlja izvor i nacin zaražavanja ostalih društava na pcelinjaku u poluprecniku 3-4 km i bližoj okolini. Za uspješno suzbijanje americke truleži najvažnije je rano otkrivanje bolesti koje može da obavi svaki pcelar na svom pcelinjaku. Ako je na pcelinjaku ili bližoj okolini bilo prisutno obolijevanje od americke truleži preporucljivo je cešce u odredenim periodima vršiti preglede saca sa leglom, dok na mjestima gdje toga nije bilo detaljan pregled može se izvršiti u proljece prije naglog razvoja i jacanja društva i unosa velikih kolicina nektara i polenovog praha.


[img]AMERIČKA TRULEŽ LEGLA Atrulez2[/img]
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://duborez.wordpress.com
Žeki

Žeki

Broj poruka : 231
Datum upisa : 02.12.2008
Lokacija : BG,Žarkovo

AMERIČKA TRULEŽ LEGLA Empty
PočaljiNaslov: Re: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA   AMERIČKA TRULEŽ LEGLA Icon_minitimePet Mar 27, 2009 6:27 pm

Prenošenje zaraze


U košnici prenošenje zaraze od licinke do licinke vrše pcele hraniteljice, dok se od košnice do košnice prenose putem grabeži i nalijetanja pcela. Takode i sam pcelar to cini kad iz košnice u košnicu prenosi zaražene ramove ili vrcaljkom ili kad vrši prihranu sa zaraženim medom ili upotrebom voska za satne osnove koji nije dezinfikovanna propisan nacin. Spore se mogu prenositi na rukama i alatu ako se pregled zdravih društava vrši nakon pregleda zaraženih a potom ne izvrši odgovarajuca dezinfekcija. Spora Bacillus larvae može klijati samo u mladim larvama, dok se procenat klijanja smanjuje sa starosti larve, tako da nakon 53 satane može doci do infekcije. Prelaskom spore u vegetativni oblik bakterije ne može se prenositi zaraza. Kad spora sa hranom dospije u organizam larve obicnoproklijaju za jedan dan i dalje se umnožava i dospjeva u tjelesnu šupljinu larve. Bolest ne prelazi na odrasle pcele, ali rojevi iz zaraženih pcelinjih društava mogu prenositi americku trulež. Takode, ni sva pcelinja društva nisu u istoj mjeri osjetljiva na zarazu americke truleži legla što se objašnjava higijenskim ponašanjem pcela, odnosno sposobnosti radilica da brzo otkriju i uklone uginule larve iz celija i tako eliminišu izvor zaraze. Ova cinjenica nas ne smije zavarati i dovesti do opuštanja, jer samo mjere opreza i preventive nam mogu dati potrebnu sigurnost.


[img]AMERIČKA TRULEŽ LEGLA Atrulez3[/img]

Ostaci mase na nožu

[img]AMERIČKA TRULEŽ LEGLA 011wkb[/img]


Poslednji izmenio Žeki dana Sre Apr 01, 2009 11:05 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://duborez.wordpress.com
Žeki

Žeki

Broj poruka : 231
Datum upisa : 02.12.2008
Lokacija : BG,Žarkovo

AMERIČKA TRULEŽ LEGLA Empty
PočaljiNaslov: Re: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA   AMERIČKA TRULEŽ LEGLA Icon_minitimePet Mar 27, 2009 6:28 pm

Suzbijane americke truleži


S obzirom da je americka trulež teška zarazna bolest, da nikada ne prestaje sama od sebe, da je njen uzrocnik veoma otporan i da trajno zaostaje na sacu i da se vrlo lako i brzo prenosi na okolne pcelnjake sasvim je logicno i prihvatljivo da se u njenom suzbijanju primjene radikalne mjere, koje se odnose na uništavanje žarišta, odnosno izvora zaraze. To podrazumijeva gušenje pcela iz zaraženih društava navece paljenjem sumpora košnici. Uginule pcele zajedno sa ramovima i sacem sa leglom treba spaliti na pogodnom mjestu i zatrpati zemljom. Ostatatak saca bez legla treba pretopiti i vosak dezinficirati na propisan nacin, odnosno na temperaturi od 120°C, u zato predvidenim uredajima. Istovremeno treba izvršiti dezinfekciju cjelokupnog pribora i košnica koje su još upotrebljive. Dezinfekciju košnice obaviti tako da se sa unutrašnjih strana košnice dobro ostružu svi zaostaci propolisa i voska sa žicanom cetkom a potom dobro operu deterdžentom i ribacom cetkom. Poslije toga košnicu treba iznutra opaliti plamenom let-lampe. Nakon izvršene dezinfekcije košnice, ramovi i oprema mogu se upotrijebiti.


[img]AMERIČKA TRULEŽ LEGLA 031pxi[/img]
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://duborez.wordpress.com
Žeki-Duborecko

Žeki-Duborecko

Broj poruka : 134
Datum upisa : 10.04.2009

AMERIČKA TRULEŽ LEGLA Empty
PočaljiNaslov: Re: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA   AMERIČKA TRULEŽ LEGLA Icon_minitimePon Maj 04, 2009 12:54 am

Dezinfekcija pribora kontaminiranog sporama americke truleži

Jedan interesantan rad došao je iz Instituta za pcelarstvo u Dolu (Ceška). Autori D. Titera i M. Haklova (beedol@beedol.cz), ispitivali su 17 registrovanih preparata ciji proizvodaci tvrde da mogu uništiti spore americke truleži. Veoma visoku efikasnost zabeležili su kod preparata DismozonR (aktivna materija: magnesium monoperoxyphtalate). Preparat je ekološki podoban, ali i veoma skup. Vreli rastvor kausticne sode (natrijum hidroksid) je efikasan kod sitnog pcelarskog pribora i alata, ali je i veoma opasan za coveka. Najbolji efekat pokazala je smeša u kojoj ima 5% kausticne sode i 0,5% natrijum hipohlorita i to na sobnoj temperaturi.

Preuzeto sa : http://zitkovac.110mb.com/dnevnik/poljoprivreda/pcelarstvo/strucni_tekstovi/apimondia_2.html
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Sponsored content
AMERIČKA TRULEŽ LEGLA Empty
PočaljiNaslov: Re: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA   AMERIČKA TRULEŽ LEGLA Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole
 
AMERIČKA TRULEŽ LEGLA
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
PČELARSKI FORUM :: TEHNIKA PČELARENJA :: ZAŠTITA I LEČENJE PČELA-
Skoči na: