PČELARSKI FORUM

Forum za ljubitelje pčelarenja
 
PrijemKalendarČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi

Delite
 

 Vetar najveći neprijatelj- Zimovanje pčela

Ići dole 
AutorPoruka
Žeki-Duborecko

Žeki-Duborecko

Broj poruka : 134
Datum upisa : 10.04.2009

Vetar najveći neprijatelj-  Zimovanje pčela Empty
PočaljiNaslov: Vetar najveći neprijatelj- Zimovanje pčela   Vetar najveći neprijatelj-  Zimovanje pčela Icon_minitimeSub Apr 25, 2009 10:19 pm

Najveći neprijatelj pčela tokom zime jeste vetar. Ma koliko društva bila kvalitetno pripremljena za zimu, ako lokacija i orijentacija košnica nisu dobro odabrane, sav trud pčelara postaje bezvredan, a prezimljavanje neizvesno.

Dejstvo vetra prvenstveno remeti mikroklimu u unutrašnjosti košnice. Ako je leto orijentisano u pravcu duvanja čestih jakih i hladnih vetrova, dolazi do neželjenog rashlađivanja.

Rezultati ruskih istraživača ukazuju na to da vetar brzine svega pet do 10 kilometara na čas rashlađuje košnicu za 7,5 pa čak i do 30 odsto.

Stoga je poznavanje smerova najčešćih vetrova presudno pri orijentaciji košnica za zimovanje. Tim pre ako se zna u kakvom se klimatskom području nalazi pčelinjak.


Vetar u leđa košnicePraćenja u hladnim prostranstvima Rusije, od pre gotovo jednog veka, ukazuju na to da je u košnicama zaštićenim sa svih strana bilo i do 70 odsto više legla nego u onima koje su bile zaštićene samo sa dve strane.Ovde unesite sadrzaj.

Smer i intenzitet vetra na nekom mestu najbolje pokazuje takozvana ruža vetrova. To je prostorno orijentisan grafikon s označenim stranama sveta, na kojem su prikazane jačine i pravci vetrova.

Dobra orijentacija podrazumeva takav položaj košnice da vetar duva s njene zadnje strane, a ne u leto. Takođe, nije na odmet zaštita košnica od udara jakih i hladnih vetrova i sa ostalih strana, piše „Poljoprivrednik"..
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Žeki-Duborecko

Žeki-Duborecko

Broj poruka : 134
Datum upisa : 10.04.2009

Vetar najveći neprijatelj-  Zimovanje pčela Empty
PočaljiNaslov: Re: Vetar najveći neprijatelj- Zimovanje pčela   Vetar najveći neprijatelj-  Zimovanje pčela Icon_minitimeSub Apr 25, 2009 10:19 pm

Voćnjak idealna zaštita


Pčelinjak je moguće fizički zaštititi od vetra na razne načine. Najbolja zaštita je izbor dobre lokacije, ako je to prostorno ostvarivo. Ona podrazumeva postojanje neke prirodne prepreke iza pčelinjaka, kao što su brdo, šuma i slično.

Drveće veoma dobro smanjuje snagu vetra. Svakako da je idealna kombinacija kada je moguće uzimati pčelinjak u voćnjaku na blagoj padini zaklonjenoj od vetra. U toku zime, košnice će biti zaklonjene, a u proleće će im voćnjak podariti prvu pašu.


Ograde


Ako nema zasada, može da se stvori i veštačka zamena. To su zaštitne površine načinjene od letava prikovanih poput ograde, s razmakom oko četiri santimetra, visine oko dva metra. Njih treba postaviti na udaljenost oko četiri metra od pčelinjaka.

Ako je ovakva zaštita skupa, slično se može napraviti i od snopova trake kukuruzovine. Jedino što u tom slučaju postoji opasnost od primamljivanja miševa na pčelinjak, pošto se stvaraju idealni uslovi za njihovo zimovanje.

Ako zbog postavljenih češljeva ne uspeju da provale kroz leto, neće se ustručavati da pokušaju da grickaju košnicu.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Žeki-Duborecko

Žeki-Duborecko

Broj poruka : 134
Datum upisa : 10.04.2009

Vetar najveći neprijatelj-  Zimovanje pčela Empty
PočaljiNaslov: Re: Vetar najveći neprijatelj- Zimovanje pčela   Vetar najveći neprijatelj-  Zimovanje pčela Icon_minitimeSub Apr 25, 2009 10:20 pm

Zaštitnik na letu

Ako sve to nije urađeno na vreme ili ne postoji prigodna konfiguracija terena, možda je najjednostavnije i najjeftinije rešenje mali dodatak na košnici, koji svaki pčelar može vrlo lako, brzo i gotovo bez troškova sam da napravi.

Reč je o zaštitniku na letu, čija je uloga da na ovaj jedini otvoreni i nezaštićeni deo košnice rasprši direktne udare vetra. Zbog mesta i načina kako se postavlja, podseća na spoljašnji hvatač polena.


Kako se pravi?

Konstrukcija zaštitnika je veoma jednostavna. Čine ga dva trouglasta nosača letvica u četiri letvice. Nosači se zadnjim delom uvlače u slobodni prostor leta LR košnice, tako da nema nikakvih drugih delova za pričvršćivanje.

Letvice dimenzija 16 puta 5 puta 370 milimetara su tako pričvršćene ekserčićima da je razmak između njih šest milimetara, kao i razmak ispod zadnje donje letvice i podnjače.


Koje su mane?

Ovaj razmak je važan jer se njime istovremeno ostvaruje i zaštita košnice od prodora miševa i rovčica, te nije potrebno postavljanje "češljeva".

Najtačnije i najlakše ga je odrediti korišćenjem spiralne burgije kao šablona. Zaštita je dvostruka, jer je iz istog razloga postavljena i druga letvica na otvoru leta košnice, takođe s razmakom šest milimetara. Komadić letvice u sredini je oslonac i sprečava da dođe do neželjenog zatvaranja i začepljenja otvora ako se letvica iskrivi.

Naravno, mnogi tradicionalni pčelari će primetiti da je otvor leta veoma veliki, tj. da tu nema onih "po predanju" santimetar po ulici pčela.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Žeki-Duborecko

Žeki-Duborecko

Broj poruka : 134
Datum upisa : 10.04.2009

Vetar najveći neprijatelj-  Zimovanje pčela Empty
PočaljiNaslov: Re: Vetar najveći neprijatelj- Zimovanje pčela   Vetar najveći neprijatelj-  Zimovanje pčela Icon_minitimeSub Apr 25, 2009 10:21 pm

Zima bez bojazni

Ne treba se bojati da će pčele da ozebu. Ako su dobro uzimljene, s dosta hrane i zdrave, oslobođene varoe, ovakav dotok svežeg i suvog vazduha, bez direktnih udara vetra, omogućiće im da bezbedno prezime.

Čak, prema rezultatima sistematskog praćenja, potrošnja hrane kod ovih društava bila je znatno manja, u odnosu na klasično uzimljena.


Merenja

Da se o karakteristikama i eventualnoj opravdanosti korišćenja ovog detalja košnice ne bi nagađalo i neargumentovano raspravljalo, obavljena su merenja u laboratorijskim uslovima.

U mali aerodinamični tunel najpre je postavljena košnica bez zaštite i s potpuno otvorenim letom, a zatim sa zaštitnikom od vetra. Merač je postavljen na podnjaču. Postignuto slabljenje jačine "vetra" iznosilo je 2,3 puta.

Preuzeto sa : http://www.aic.ba/poljoprivreda/pcelarstvo/1-pcelarstvo/2484-zimovanje-pela-vetar-najvei-neprijatelj.html
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Sponsored content
Vetar najveći neprijatelj-  Zimovanje pčela Empty
PočaljiNaslov: Re: Vetar najveći neprijatelj- Zimovanje pčela   Vetar najveći neprijatelj-  Zimovanje pčela Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole
 
Vetar najveći neprijatelj- Zimovanje pčela
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
PČELARSKI FORUM :: TEHNIKA PČELARENJA :: PREZIMLJAVANJE-
Skoči na: