PČELARSKI FORUM

Forum za ljubitelje pčelarenja
 
PrijemKalendarČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi

Delite
 

 Kako započeti sa pčelarenjem?

Ići dole 
AutorPoruka
Žeki-Duborecko

Žeki-Duborecko

Broj poruka : 134
Datum upisa : 10.04.2009

Kako započeti sa pčelarenjem? Empty
PočaljiNaslov: Kako započeti sa pčelarenjem?   Kako započeti sa pčelarenjem? Icon_minitimeUto Apr 28, 2009 9:59 pm

Kako započeti sa pčelarenjem?

Sa pčelarenjem se obično započinje u toku proleća ili leta. Najbolje je upoznati se sa nekim pčelarom iz okoline i posetiti njegov pčelinjak. Možemo ga zamoliti da prisustvujemo pregledima pčelinjih društava koje on vrši, a kada se malo priviknemo na zujanje i poneki ubod pčela, pomagaćemo mu u radu sa pčelama i pri vrcanju meda. Od njega ili nekog njegovog kolege, možemo kupiti rojeve ili kompletna pčelinja društva i tako zasnovati sopstveni pčelinjak. Čitaćemo pčelarsku literaturu, nabaviti osnovnu opremu i pribor i odmah započeti sa sadnjom medonosnih biljaka u blizini našeg pčelinjaka.

Možda će se poneko baš ovih zimskih dana zainteresovati za pčelarstvo i poželeti da i sam odgaja pčele. Dok nestrpljivo očekuje proleće, savetujemo mu da nabavi neku knjigu o pčelarenju i da se uključi u rad lokalnog udruženja pčelara, kako bi se upoznao sa lokalnim pčelarima i prisustvovao predavanjima.Na našem sajtu moći će da sazna koji ga sve poslovi očekuju i šta treba da pripremi i nauči, imaće uvid u rad pčelarskih društava, a moći će da postavlja pitanja i dobija odgovore elektronskom poštom.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Žeki-Duborecko

Žeki-Duborecko

Broj poruka : 134
Datum upisa : 10.04.2009

Kako započeti sa pčelarenjem? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako započeti sa pčelarenjem?   Kako započeti sa pčelarenjem? Icon_minitimeUto Apr 28, 2009 9:59 pm

Izbor mesta za pčelinjak

Mesto na kome se nalazi pčelinjak je od ogromne važnosti za uspeh u pčelarenju, pa njegovom izboru treba posvetiti posebnu pažnju. Pri tome, pčelar treba da vodi računa o više faktora, od kojih su najvažniji prisustvo dobre pčelinje paše i ocedit i sunčan teren, zaklonjen od jakih vetrova, kao i da postoje dobri prilazni putevi. Poželjno je da pčelinjak, bar na samom početku pčelarenja, ne bude daleko od pčelareve kuće, kako bi mogao češće da ga obilazi i da posvetu odogovarajuću pažnju pčelinjim društvima.

Opredeljenje za tip košnice

Pčelari, posebno početnici, često su u dilemi kojim tipom košnice da pčelare. Obično se opredeljuju za onaj o kome nešto više saznaju iz literature, a često je presudan tip košnice pčelara preko koga pčelar - početnik uspostavi svoj prvi kontakt sa pčelama. Svaki pčelar najčešće ističe prednosti košnica sa kojima pčelari, ali oni objektivniji će istaći da se visoki prinosi mogu postići svim tipovima košnica i da je samo važno ovladati tehnikom pčelarenja.

U našoj zemlji, u nešto većem procentu su zastupljene DB (Dadan Blat) košnice u odnosu na LR (Langstrot Rut). Ostali tipovi košnica su AŽ, pološke, Farar, a ima i drugih. Poželjno je da na jednom pčelinjaku bude zastupljen samo jedan tip košnica, što znatno ubrzava i olakšava rad, a to se posebno odnosi na veće pčelinjake.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Žeki-Duborecko

Žeki-Duborecko

Broj poruka : 134
Datum upisa : 10.04.2009

Kako započeti sa pčelarenjem? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako započeti sa pčelarenjem?   Kako započeti sa pčelarenjem? Icon_minitimeUto Apr 28, 2009 10:02 pm

Početak pčelarenja

Pčelarenjem počinjemo i postajemo pčelari onda kada nabavimo svoja prva pčelinja društva.Bilo kupovinom, bilo da ih dobijemo na poklon ili pronađemo prirodni roj na grani drveta ili u svom prirodnom staništu ako se on već sam smestio.
Poželjno je početi sa dva do tri pčelinja društva,ovo iz više razloga:jedan je taj što pčelari početnici po prirodi stvari nisu vični ovom poslu koji nije jednostavan, samim tim prve početničke greške koje se mogu napraviti mogu dovesti i do gubitka pčelinjeg društva, pa ako se počelo samo sa jednom košnicom može doći do razočarenja pa čak i do toga da se početnik demorališe do te mere da i odustane. A to bi bilo najveća greška. Naime bez početničkih grešaka pa i gibitaka nije prošao ni jedan pčelar početnik, one ne treba da razočaraju početnika ni najmanje, treba samo uporno nastaviti a rezultati će doći sami po sebi, uostalom greške prave i iskusni pčelari. Drugo, ako počnemo sa dve do tri košnice moći će da se međusobno pomažu, na primer:slabijem društvu dodaćemo okvir sa leglom u cilju pojačavanja ili okvir sa hranom ako je potrebno košnici koja nema dovoljno hrane. Pored toga ako počnemo sa nekoliko košnica razrojavanjem pre ćemo dostići željeni broj društava.Ali ako nemamo mogućnosti da nabavimo nekoliko košnica može se i treba početi i sa jednom ništa nije pogrešno, ja sam takođe počeo sa jednom košnicom.Pogrešno bi bilo jedino ne početi sa gajenjem pčela.U koliko pronadjemo prirodni roj koji se uhvatio na grani drveta ili nekom drugom mestu i ukoliko pčelar čiji je roj ne traga za njim treba zamoliti nekog pčelara sa iskustvom da uhvati roj i smesti u košnicu,naravno uputi vas u pčelarenje i kako da brinete o roju.U koliko nemate pomoć iskusnijeg pčelara možete to i sami da uradite stresanjem roja u nekoj kutiji ili bilo čemu pogodnom dok ga ne smestite u košnicu.Ovde treba spomenuti stav nekih pčelara da rojeve koji su sami sebi pronašli prirodno stanište da ne treba dirati, jer kada je čovek imao priliku za to dok su pčele bile uhvaćene u obliku grozda na drvetu i čekale i same se nudile a mi to nismo uradili te one same sebi našle stanište, sada ih treba ostaviti na miru i ne uništavati njihovo gnezdo i prirodno staniste.U najvecem broju slučajeva prilikom uzimanja pčela čovek uništi njihovo prirodno stanište a to je najčešće stablo drveta te čovek i na taj način nanosi štete prirodi.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Žeki-Duborecko

Žeki-Duborecko

Broj poruka : 134
Datum upisa : 10.04.2009

Kako započeti sa pčelarenjem? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako započeti sa pčelarenjem?   Kako započeti sa pčelarenjem? Icon_minitimeUto Apr 28, 2009 10:02 pm

Nabavkom prvog roja ili više njih postajemo pčelari,na početku pčelarenja početnik treba da pročita neku pčelarsku knjigu namenjenu upravo početnicima,kako bi stekao preko potrebno znanje bez koga neće moći da se bavi pčelarstvom i stalno kasnije čita i proučava pčelarsku literaturu.Proučavanje pčelarske literature u cilju sticanja znanja iz oblasti pčelarstva samo po sebi nije dovoljno, potrebno je odmah i početi praktično raditi sa pčelama samo tako ćemo postati dobri pčelari,ovo napominjem i iz razloga što mnogi početnici nabave rojeve a onda ih daju svojim prijateljima pčelarima na čuvanje,na taj način nikada neće postati dobri pčelari. Pčele ne rade uvek onako kako bismo mi želeli, one rade po svojim instiktima i prirodnim zakonima.Ne mojte da se iznenadite ako pčele urade drugačije od očekivanog a što ste vi eto pročitali u nekoj knjizi, razloga za to može biti mnogo na primer neki vaš mali propust ili ko zna nešto što je samo pčelama znano.
Na samom početku pčelarenja treba da odlučimo kojim tipom košnica ćemo da pčelarimo i treba težiti tome da imamo samo jedan tip košnice na pčelinjaku što olakšava posao u radu sa pčelama.U koliko bismo imali različite tipove košnica imaćemo i različite dimenzije okvira i nastavaka a to već komplikuje rad pa samim tim utiče i na produktivnost našeg rada.Svi tipovi košnica imaju prednosti i mane.Samim tim sve košnice su i dobre i loše.Ja bih ovde samo spomenuo i preporučio jedan tip košnice koji nije toliko raširen kod nas, to je Alpska košnica francuskog pčelara Rože Delona, konkretno modifikovanu alpsku košnicu.O ovom tipu košnice detaljnije ću pisati u kasnijim svojim radovima.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Žeki-Duborecko

Žeki-Duborecko

Broj poruka : 134
Datum upisa : 10.04.2009

Kako započeti sa pčelarenjem? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako započeti sa pčelarenjem?   Kako započeti sa pčelarenjem? Icon_minitimeUto Apr 28, 2009 10:03 pm

Od ostale opreme i pribora koje treba nabaviti na početku kako bismo mogli normalno raditi su sledeći:
- dimilca
- pčelarsku kapu sa mrežom za zaštitu lica
- pčelarski nož
- centrifugu (možemo je kupiti u drugoj godini bavljenja pčelarstvom kada će nam i biti potrebna).
Postoji i niz druge opreme ali ja sam ovde spomenuo naj osnovnije i neophodno bez čega se ne bi ni mogao zamisliti rad sa pčelama.
-Dimilica se koristi uvek u radu pre otvaranja košnice ubace se nekoliko mlazeva dima koji utiče na pčele na taj način što kada se uznemire pčele u mednoj voljci usisaju med što ih smiruje i otežava savijanje trubuha pa i ubadanje.
-Pčelarska kapa sa mrežom za zaštitu lica služi isključivo da bi se zaštitilo lice i oči u prvom redu,na licu se nalaze najosetljiviji delovi ljudskog tela kao što su: usne,oči itd.Postoji i niz druge opreme koji služi za zaštitu ljudskog tela od uboda kao što su:rukavice za ruke,razni kombinezoni i drugo, ali ih ja namerno nisam preporučio jer u radu stvaraju dodatnih poteškoća i po meni nisu neophodni. Pri velikim vrućinama na primer radićemo i odeveni u majici kratkih rukava,papučama i td.U svakom slučaju potpuna zaštita od pčelinjih uboda je nemoguća,te se na njih treba navići,pored toga pčelinji ubod i pčelinji otrov je zdrav i osobama koje nisu alergične ne smeta, osobama koje su alergične na pčelinji otrov se bavljenje pčelarstvom ne preporučuje.
-Pčelarski nož služi i olakšava posao prilikom vađenja okvira,skidanju nastavaka, struganju propolisa i td.
-Cenrifuga služi za vrcanje meda i ona se može kupiti i druge godine bavljenja pčelarstvom kada će nam i biti potrebna jer prve godine kada smo kupili rojeve verovatno nećemo imati potrebe za njom.

http://jonevija.blog.co.yu/blog/jonevija/pcelarstvo/2009/03/09/pocetak-pcelarenja#comments
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Žeki-Duborecko

Žeki-Duborecko

Broj poruka : 134
Datum upisa : 10.04.2009

Kako započeti sa pčelarenjem? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako započeti sa pčelarenjem?   Kako započeti sa pčelarenjem? Icon_minitimeUto Apr 28, 2009 10:05 pm

POČETAK PČELARENJADva osnovna tipa košnica koja su zastupljena u našoj zemlji su Langstrot - Rutova (LR) i Dadan - Blatova (DB) košnica. Pored njih, pčelari gaje pčele i u košnicama tipa Pološka, Farar, kao i Anton - Žnidarićeva (AŽ). Svi ti tipovi košnica imaju svoje prednosti i mane, prema njihovim odlikama se i određuje način pčelarenja.

Za početak pčelarenja, svoj prvi roj možete smestiti i u manju košnicu, nukleus. Nukles je reč koja označava jezgro nečega (jezgro ćelije). U pčelarstvu, to je naziv za malo pčelinje društvo koje zauzima 5-6, najviše 7-8 ramova. Istovremeno, to je naziv i za košnicu u kojoj se takvo društvo nalazi, koja je manjih dimenzija od standardne, jer je predviđena za manji broj ramova.

Za svoj prvi roj ne morate imati kompletnu košnicu. Dovoljno je samo da nabavite podnjaču (pod košnice), plodišni deo (telo košnice), poklopnu dasku ili poklopac - hranilicu i krov. Medišne nastavke ćete nabaviti naredne godine.

Bez dvoumljenja vam mogu preporučiti da pčelarenje započnete košnicom tipa Dadan - Blat, koja će najviše odgovarati vašim fizičkim i drugim mogućnostima (znanju, slobodnom vremenu i dr).

Najbolje je da ne žurite previše sa započinjanjem pčelarenja. Veoma je važno da ustanovite da li ste imuni (otporni)na pčelinji otrov. U slučaju da niste, nemojte ni pokušavati da prilazite pčelama, zadovoljite se time da se sladite njihovim proizvodima. Ako ste prošli taj test, neophodno je da sebe preispitate, da li volite pčele i da li Vas pčelarstvo zaista zanima. Ako odgovor bude pozitivan, pređite na sledeću etapu. Detaljnije proučite ove natpise o pčelarstvu i nastojte da nabavite neku knjigu o pčelarstvu, iz koje biste još više naučili o životu i gajenju pčela. Upoznajte se sa nekim pčelarom iz vaše blizine (rođak, prijatelj, sused...) i zamolite ga da vam dozvoli da povremeno dolazite na njegov pčelinjak, posmatrate šta radi i pomažete mu u nekim poslovima. Njega će to, bez sumnje, obradovati. Direktan kontakt sa pčelama, za vas će biti najbolja škola. Moći ćete da upoznate njihov život i da sagledate ceo godišnji ciklus rada na pčelinjaku. To će vam biti najveća pomoć za samostalno pčelarenje.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Žeki-Duborecko

Žeki-Duborecko

Broj poruka : 134
Datum upisa : 10.04.2009

Kako započeti sa pčelarenjem? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako započeti sa pčelarenjem?   Kako započeti sa pčelarenjem? Icon_minitimeUto Apr 28, 2009 10:05 pm

U međuvremenu, upoznaćete i najznačajnije medonosno bilje i znaćete više o izboru mesta za postavljanje pčelinjaka. Potrebno je da to bude mirno, osunčano mesto, da okolina bude čista, da u krugu od oko 2 kilometra ima dovoljno biljaka koje predstavljaju pčelinju pašu. To može biti neki teren na selu kod rođaka, prijatelja, okolina grada, vikend naselje i slično.

U međuvremenu ste nabavili košnicu i osnovni pčelarski pribor. Za početak pčelarenja neophodni su vam: pčelarska kapa, dimilica i pčelarski nož. Ako se odlučite da ih koristite, kupite i pčelarske rukavice, ali ja vam savetujem da hrabro krenete bez njih. Drugu opremu i pribor ćete kasnije postepeno nabavljati: bušilicu za ramove, viljušku ili nož za otklapanje meda, centrifugu. Naviknite se da od početka vodite beleške o tome šta radite na svom pčelinjaku i opisujete stanje u košnici.

Nastojaćete da mesto koje ste odabrali za svoj pčelinjak bude ograđeno. Napravićete postolje za košnicu, ili više njih, od drvenih letvi, koje ćete postaviti na drveno kolje ukopano u zemlju ili na građevinske blokove i slično. Dobro je da ono bude visine najmanje 20 cm, a iz praktičnih razloga ne mora biti više od 30-40 cm.

Košnicu sa rojem ćete pažljivo preneti i postaviti na postolje. Obeležićete je brojem, sipaćete u hranilicu malo sirupa i to će biti vaš zaista srećan i životno važan dan: početak samostalnog pčelarenja.

http://www.pcela.co.yu/deca5.htm
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Sponsored content
Kako započeti sa pčelarenjem? Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako započeti sa pčelarenjem?   Kako započeti sa pčelarenjem? Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole
 
Kako započeti sa pčelarenjem?
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
PČELARSKI FORUM :: TEHNIKA PČELARENJA :: TAJNE PČELARENJA-
Skoči na: